Petrol Ofisi – Positive Card Karmaşası

Bazı şirketlerin, müşterilere self-service kanallardan sundukları hizmetleri kimse kullanamasın diye ayrı bir çaba sarf ettiklerini düşünüyorum.

Petrol Ofisi’nden akaryakıt aldığımdan beri kullandığım bağlılık uygulaması olan Positive Card’ımda biriken puanları, geçenlerde ilk kez kullanmak istedim. İstasyondaki görevli, şifremi bilip bilmediğimi sordu, eğer hatırlamıyorsam Çağrı Merkezi’nin arayarak şifre alabileceğimi belirtti. Kartı birkaç yıl önce aldığım için, şifremi hatırlamıyordum ve denileni yaptım. Çoğu çağrı merkezinde olduğu gibi insana ulaşmak mümkün olmadı ve ilgili tuşlamayı yaptığımda, IVR şifre alma işleminin www.positivecard.com.tr üzerinden yapıldığının anons etti. İstasyonda web sitesine girdiğimde, mobil uyumlu olmayan bir siteyle karşılaştım, kart numaramı arayüze giremediğim için haliyle şifre hatırlatma işlemini gerçekleştiremedim.

Positive Card her zaman arabada bulunduğu için, kartımla bilgisayarımı yan yana getirmek biraz uzun zaman aldı. Birkaç hafta sonra, kendilerini buluşturup garip tasarlanmış bir web sitesi üzerinden hatırlatma işlemini tamamlayabildim; zira giriş formu fare ile üzerine geldiğinizde beliriyor ve zaten ufak olduğundan formu görünür tutmak için uğraşmanız gerekiyor.

      

Menüden bir işleme tıkladığınızda ise, aşağıdaki görüntü ile karşılaşıyorsunuz. Kaybolan menü içeriğini sola taşıyıp, tasarım giydirmesi yapmayı unuttukları bir arayüz.

Sistemin cep telefonuma gönderdiği şifre yerine, kendi belirleyeceğim şifreyi kullanmak istediğimde ise, bunun mümkün olmadığını ve şifrenin yalnızca sistem tarafından gönderildiğini öğrendim. Yani zaten birkaç yılda bir ihtiyacınız olan bu şifreyi, ihtiyacınız olduğunda hatırlamanıza olanak bulunmuyor. Herhalde bunu, kendilerince bir güvenlik önlemi olarak düşünmüşler ya da iyimser bir senaryo ile böyle kolaylarına gelmiş.

Ayrıca merak ettiğim bir nokta ise, kart numarasıyla giriş yaptığım bir sistemde “Mevcut Kartlarınız” combo-box içeriğinin nasıl dolduğu. Muhtemelen gsm no’ya bağlı tüm kartlar burada listeleniyor, çünkü TCKN bilgim sistemde tanımlı değil. Eğer tahminim doğru ise, olur da gsm no’nuz iptal olur ve bunu bir başkası kullanmaya başlarsa, Positive Card’ınızın kullanım hakları ve biriken puanlarınız da devretmiş oluyor.

Detaylı düşünülmeden tasarlanmış bu süreç ve yetersiz web sitesi için Petrol Ofisi’ni tebrik ediyorum.