Fiat Servis Randevusu Karmaşası (ve daha fazlası)

Fiat web sitesinden aracın bakım periyotlarını kontrol ederken, gördüğüm “Servis randevunuzu buradan en hızlı şekilde alın, zamandan kazanın” ibaresi dikkatimi çekti. Zira şimdiye kadar hep Birmot Zincirlikuyu’yu direkt olarak arayıp randevuyu kolay bir şekilde alıyordum. Bundan daha hızlı ne sunabileceklerini merak edip süreci denemeye karar verdim.

fiat_servis2

Linke tıkladığınızda açılan formda, aracın plakasından başka bir bilgi almadıklarını gördüğümde, işlerin aslında umduğum kadar kolay gitmeyeceğini anladım fakat yine de umudumu kaybetmedim ve formu doldurdum. Birkaç saate kadar, Birmot Çağrı Merkezi’nden biri aradı ve aramızda aşağıdaki diyalog yaşandı:

-Birmot : Form doldurmuşsunuz, nasıl yardımcı olabiliriz?

-Ben : Bakım randevusu almak istiyordum

-Birmot : Tercih ettiğiniz bir servis var mı?

-Ben : Birmot Zincirlikuyu

-Birmot : Saat tercihiniz var mı?

-Ben : En erken saat lütfen

-Birmot : 9 olarak yazıyorum

-Ben : Şimdiye kadar hep 8:30 olarak alıyordum, artık alamıyor muyuz?

-Birmot : Servisten teyid edip size dönüş yapalım

— 10 dk sonra tekrar arar..

-Birmot : 8:30 olarak verebiliyoruz

-Ben : Peki onaylıyorum, teşekkür ederim

–Ertesi gün aracı servise bıraktım, birkaç saat sonra ise bir telefon daha geldi..

-Birmot : Merhaba Küçükyalı Birmot’dan arıyorum, bir servis randevusu talebiniz olmuş, yardımcı olabilir miyim?

-Ben : Arkadaşlar aradılar, randevuyu alıp aracımı da bıraktım. Kaldı ki servis adı belirtmememe rağmen neden Küçükyalı’dan arıyorsunuz?

-Birmot : Arayıp randevu almamız için bir e-posta geldi

-Ben : ???

Bu süreçte, doğrudan Birmot Zincirlikuyu’yu arayarak randevu almaktan daha kolay ve zaman kazandırıcı kısmı görebilen varsa lütfen bana da anlatsın. Kaldı ki, servislere “müşteriyi arayıp randevu alın” diye bir e-posta nasıl gönderilebilir, buradaki mantık nedir anlamak gerçekten zor. Randevu formunda şehir belirtmediğime ve şimdiye kadar aracımı hiç Birmot Küçükyalı’ya götürmediğime göre, Türkiye’deki tüm servislerden teker teker “randevu verelim” şeklinde aranma ihtimalinden korktum açıkçası. Başka arayan da olmayınca, muhtemelen birileri,”özel” nedenlerden dolayı Küçükyalı Birmot’daki arkadaşına iyilik yapmak istedi diye düşündüm.

Bu durumu Fiat web sitesinden bir şikayet kaydı olarak iletmek için başvuru formu doldurmak istedim, burada ise başka garipliklerle karşılaştım. Ev telefonu, iş telefonu, cep telefonu gibi alanlara sahip bir formda, veri paylaşım izni vermeden şikayetimi iletememem şaşırtıcı oldu. Nedir bu ilke ve şartlar diye merak ettiğimde ise, okuduklarımı tek kelimeyle korkutucu buldum. Özetle Fiat’a sağladığım bilgilerle ne isterlerse yapabiliyorlar. Bu değerli bir veri olduğuna göre, aslında Fiat’a şikayet yazmanın da bir bedeli olduğunu söylemek yanlış olmaz.

fiat_basvuru1

fiat_basvuru2

fiat_basvuru3

Dipnot: Artık sizinle iletişime geçilmemesi için fiat.com.tr’den talep iletebiliyorsunuz, fakat bunu yaparken dolduracağınız formda veri paylaşım ilkelerini kabul etmeniz gerekeceğini unutmayın 🙂 Güzel bir paradoks örneği..

Platformlar kapsamında hangi verilerinizin bulunduğunu öğrenme, yanlış olan verilerinizin düzeltilmesini ve sizinle iletişime geçilmesine engel olunmasını talep etme hakkınız bulunmaktadır. Bu taleplerinizi ücretsiz ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz www.fiat.com.tr‘den iletebilirsiniz.

Konu randevu sürecinden başka noktalara geldi, benzer uygulamaların nasıl sağlıklı ve gerçekten zaman kazandıran bir şekilde işleyebileceğiyle ilgili bir örnek vererek yazıyı sonlandıralım. Memorial Hastanesi’nin online randevu sistemi gerçekten çok iyi çalışıyor. Hem Çağrı Merkezi’ni aramanıza ve Çağrı Merkezi’nden aranmanıza gerek kalmıyor, hem de müşteri temsilcisiyle yaşanılan “Peki o halde hangi saatler müsait?” diyaloglarının önüne geçiyor. Randevunuzu online olarak alıp, bilgileri sms ve e-posta olarak da gönderiyorlar.

memorial_randevu1

memorial_randevu2

Doğru kurgulanan süreçler, memnun müşteriler!