Zihin Haritalama Nedir?
1960’larda İngiliz psikolog Tony Buzan tarafından bulunan zihin haritalama (mind mapping) not alma yöntemi, her geçen gün daha da etkin olarak kullanılmaya devam ediyor. Beyinin düşünme ve bilgi depolama şeklini örnek alan bu yöntem ile, notları görselleştirerek kolay ve akılda kalıcı bir şekilde tutabilirsiniz. Herhangi bir nesne ile ilgili oluşturacağımız zihin haritası, aslında o nesne ile ilgili verilerin zihnimizde tutulacağı şekile benzemiş oluyor. Zihin haritalarının; beyin fırtınası, sunum hazırlığı, makale yazımı gibi işlerde çok işe yaradığını söyleyebilirim.
Coggle
Basit olarak kağıt ve renkli kalemler ile uygulanabilen zihin haritalama, onlarca farklı yazılım üzerinden daha etkin bir şekilde yapılabiliyor. Web, Windows, Linux tabanlı uygulamalar olduğu gibi, mobil uygulamalar da mevcut. Hepsini deneme şansım olmadı, fakat gerek araştırmalarım gerekse deneyimlerim sonucunda size Coggle.it web sitesini tavsiye edebilirim.
Coggle’ı başlıca tercih nedenlerim; tamamen ücretsiz oluşu, basit ve kullanışlı arayüzü, diğer kişilerle ortak kullanıma olanak vermesi ve pdf çıktısı alınabilmesi.
Bu da mind map olarak hazırlanmış “About Coggle” :