Site icon Mustafa Ulus'un Kişisel Blogu

Neden Olmasın? : OpenSID Platformu

cloud_computingMerkezi Veri Modeli yazısının devamı niteliğinde olan bu yazımda, kurguladığım modeli telekom sektörü özelinde detaylandırmak ve hayalimi biraz daha genişletmek istiyorum.

Bu fikrin oluşmasında esinlendiğim ve kısaca bahsetmek istediğim iki konu var:

1- Microsoft Entity Framework’ün sunduğu Code First Approach (önce kodlama yaklaşımı)

Bu metodu benimseyerek yazılım geliştirmesi yaparken, veritabanı yönetim arayüzünü görmeye bile gerek kalmıyor ve tek satır SQL kodu dahi yazılmıyor. Tek yapmanız gereken, Visual Studio üzerinde bir MVC projesi oluşturmak ve veritabanı bağlantı bilgilerini girmek. Projeyi derlediğinizde, veritabanı sunucusu üzerinde şemanız, tablolarınız, alanlarınız, ilişkileriniz, varsayılan değerleriniz gibi tüm fiziksel yapınız otomatik olarak oluşuyor. Böylece bir yazılım geliştirici olarak veritabanı tasarımıyla zaman kaybetmiyorsunuz.

2- TmForum SID (Shared Information Data) modeli

Telekom dünyası uygulamaları için birer yapı taşı olan ve TmForum tarafından geliştirilen SID üzerinde, uygulamaların kullanabileceği ve 1500 öğeden oluşan devasa bir fiziksel veri modeli mevcut. Yani aslında SID, size uygulamanızın ihtiyaç duyduğu veri katmanını, efor sarfetmenize gerek kalmadan hazır olarak sunuyor. SID içerisinde sunulan sınıflar, detaylı dokümanlarda UML diyagramları ile açıklanıyor.

Şimdi bu bilgilerden esinlenerek hayal ettiğim çözümden bahsedebilirim.

OpenSID adında, her kurum için merkezi olarak çalışan, tüm uygulamalar tarafından ortak olarak kullanılan bütünleşik bir veritabanı hayal ediyorum :

bir platform bu. Bir şirkette kullanılan tüm uygulamaların bu platform üzerinde geliştirilmesi veya bu platformu kullanan hazır uygulamalar satın alınması sayesinde :

gibi faydalar sağlanabilmiş olacaktır. Tabi ki bu ciddi bir süreç ve tüm uygulamaların OpenSID uyumlu olarak geliştirilmesi gibi köklü bir değişimi gerektiriyor; fakat bu platform, uygulamalar arasındaki veri modeli ve entegrasyon uyumsuzlukları riskini ortadan kaldırması nedeniyle, gerek yazılım firmaları gerekse müşteriler için ciddi bir kolaylık ve maliyet düşüşü sağlayabilir.

Bunun yanında, sektörde yer edinmekte zorluk çeken küçük yazılım şirketlerine ait ürünlerin; OpenSID uyumlu olan diğer firmaların ürünleri ile yan yana bir paket programın parçaları gibi uyumlu olarak çalışabilmesi sayesinde, “birlikten kuvvet doğar” ilkesi ile ciddi bir avantaj yakalayarak kabul görmeleri kolaylaşabilir. Bu ürün gamı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi bir merkezden yönetilirse, yerli yazılım şirketlerinin teşviki ve dünya pazarına açılmaları sağlanabilir.

Exit mobile version