Kurumsal Mimari süreçlerini oluşturmaya çalışan firmaların karşısına eninde sonunda bir kurumsal mimari yazılımı ihtiyacı çıkmakta. Excel – Visio – Power Point üçlüsü başlangıçta idare ediyor gibi görünse de, özellikle repository kullanma ihtiyacı nedeniyle devam eden süreç için genellikle farklı bir yol haritası çizildiğini görüyoruz. Burada benim önerim başlangıcı açık kaynaklı ve ücretsiz bir tool olan Archi ile yaparak, coArchi plug-in’i ile modelleri Git tabanlı bir repoda tutmak yönünde olacaktır. Kurumun büyüklüğü ve olgunluk seviyesine de bağlı olarak belki de hiçbir zaman ücretli bir yazılım ihtiyacına sahip olmayacağınız göz önünde bulundurulduğunda, bu akıllıca bir başlangıç olabilir.
Eğer gerekli olgunluk seviyesine ulaşılmış ve farklı ihtiyaçlar da oluşmuşsa, on-premise veya cloud alternatifleri değerlendirerek yazılım satın alımı veya kiralaması yoluna gidilebilir. Burada “a tool with a fool is still a fool” sözünü unutmamak gerekiyor, zira yüz binlerce TL harcayıp satın alacağınız bu yazılımı etkin olarak kullanacak deneyimli kaynaklarınız yoksa, bütçenize ve zamanınıza yazık etmemenizde fayda var. İkinci önerim ise gözünüzü Gartner Magic Quadrant’ta sağ üst köşeye dikmemeniz yönünde. Yazılımların ayrıldığı kategoriler olan Leaders – Challengers – Niche Players ve Challengers aslında bir yandan da bu yazılımları kullanacak firmaları nitelendiriyor. Burada kendi ölçeğinize uygun olan bir yazılımı seçerek, hem karmaşayı azaltıp hem de bütçenizi rahatlatabilirsiniz.
Birkaç kez kurumsal mimari yazılımı RFP süreci yürütmüş biri olarak bu konuda şartname hazırlamanın kolay bir iş olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu nedenle ihtiyaç duyabilecekler için BiZZdesign tarafından yayınlanan EA Tool RFP şablonunu paylaşmak istiyorum. Bu değerli paylaşım için Mark Lankhorst özelinde BiZZdesign’a teşekkür ederim.
1 thought on “Kurumsal Mimari Yazılımı RFP Şablonu”